Faq

Kan Leem op elke ondergrond worden toegepast?

Leem hecht zich uitstekend op baksteen, leemsteen, riet en pavatex. Op gladde en geverfde ondergronden dient er eerst voorgestreken te worden. Op houten plaatmateriaal kan geen leem worden torgepast, u zult dit eerst moeten vervangen door bijvoorbeeld gipsplaat, pavatex e.d.

Is leem ook geschikt voor de badkamer en keuken?

Leem is prima te gebruiken in deze ruimtes, maar op plekken waar water of vetspetters komen is het niet verstandig. U kunt deze plekken wel behandelen met een vochtwerende coating. Voor permanent vochtige plekken is leem niet geschikt. Beter is het om op deze plekken te kiezen voor betonstone of Terrastone.

Kan leem ook buiten worden verwerkt?

Dit is zeer goed mogelijk, mits het dak een groot overstek heeft en de leem niet direct vanaf het grondpeil wordt aangebracht. Het verdient wel aanbeveling om de leem te impregneren met een dampdoorlatend vochtwerend middel. Het nederlands klimaat is niet het beste klimaat voor het buiten gebruik van leem.

Welke mogelijkheden zijn er op kleurgebied?

Wij werken standaard met de kleuren van Topleem, deze kleuren kunnen wij door toevoeging van de witte kleurleem lichter maken, tevens zijn de kleuren ook onderling te mengen. Ook kunnen wij aan de witte kleurleem natuurlijke kleurpigmenten toevoegen zodat wij een groot scala aan mogelijkheden hebben. Als u liever kleuren van een ander merk wilt dan kan dit natuurlijk ook.

Wat kan ik doen als ik uitgekeken ben op de kleur?

U kunt de muur opnieuw stucen met een kleurfinish, maar u kunt ook de muur overschilderen, hierbij is het belangrijk dat u een damp-open muurverf gebruikt zodat de goede eigenschappen van leem bewaardt blijven. Enkele verffabrikanten zijn Auro, Keim en Aquamarijn.

Is leem te repareren?

Met een spons, water en leem kunt u zelf eenvoudige reparaties uitvoeren. Tevens kunt u met een vochtige spons eventuele vlekjes verwijderen.

Is leem brandbaar?

Omdat leem bestaat uit o.a. zand en klei, kan het niet branden. de brandweerbaarheid (brandvertragingstijd) met een laagdikte van 3 cm is 2 uur en 5 minuten, conform NEN 6069 (T.N.O. 1993)

Is het makkelijk om zelf leem te verwerken?

Er wordt vaak gezegd dat met leem werken eenvoudig is, in de praktijk blijkt het toch erg vaak tegen te vallen, struikelblokken in deze zijn:

*Geringe kennis van ondergronden

*Geen stukadoorservaring (toch 1 van de lastigste en zwaarste beroepen in de bouw)

*Verkeerd materiaalgebruik

Gevolgen van bovengenoemde zijn :

*Kromme golvende muren

*Rotte stukken leem met schimmel

*Losse stukken

*Veel scheuren op plekken die voorkomen hadden kunnen worden

*Permanent natte leem

*Lichamelijke klachten door verkeerd werken

clay1-1

© www.mijn-eigen-website.nl (design)